Image

Klub chovatelů zebřiček
České republiky

Členové klubu se sdružují zejména za účelem:

  • výměny informací v chovu zebřiček s důrazem na standard
  • účasti na vlastních výstavách, ale i ostatních domácích i zahraničních
Featured

Důležité upozornění pro všechny “zebřičkáře”

V osmileté historii Klub chovatelů zebřiček České republiky z.s. nastává zásadní změna, kterou považuji za nutné sdělit všem, kteří se zabývají sportovním chovem výstavních zebřiček , ale i ostatním, kteří se naší výstavy zúčastnili pouze jako návštěvníci, nebo se k tomu, že se na tuto akci podívají teprve chystají. Skutečnost, že se všechny výstavy uskutečnily v prostorách firmy Plemko, sídlící v bývalém areálu císařského hřebčína v Nemošicích u Pardubic, vedla dokonce k tomu, že se KCHZ ČR začalo říkat Nemošický. Tato podle nás velmi plodná a chovu výstavních zebřiček výrazně prospívající období je však minulostí.

Pokusím se teď shrnout fakta, která oněch sedm výstav provázela. Klubová klání, která od třetího ročníku pořádáme, jako otevřené mistrovství České republiky, mají svá nej. V roce 2004 bylo vystaveno 303 zebřiček různých mutací.Od roku 2007 vystavujeme kolekce a v roce 2008 i páry. Rok 2008 byl zatím ten nejvydařenější. Mistrovství se zúčastnilo 22 vystavovatelů, 2 ze Slovenska, vystaveno bylo 298 ptáků, z toho 4 kolekce a 19 párů. Někomu může tento výčet připadat zbytečný, avšak těm, kdo dnes pořádají jakékoliv výstavy, je jasné, kolik je za tím úsilí a také hodin práce.

V roce 2009 se VIII. Klubová výstava uskuteční v Dašicích v Čechách, 12. – 15.listopadu v důstojnickém klubu bývalých kasáren. Tento objekt najdete na okraji města při příjezdu od Pardubic a je vzdálen necelé 2 km od zastávky vlaku v obci Kostěnice na trase Česká Třebová – Praha. Všichni kteří se podílíme na pořádání tohoto největšího klání mezi sportovními chovateli výstavních zebřiček, doufáme, že tato změna nikoho od účasti neodradí a ty kteří naši výstavu zatím nenavštívili srdečně zveme.

Vítězslav Vaněk
Hospodář KCHZ ČR
www.zebricky-klub.cz

 Klub chovatelů zebřiček České republiky